sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Neulominen loppuu tähän

Uusimmassa Kielikello-lehdessä on murteiden sanakirjan toimittaja Minna Salosen artikkeli Kuro kaks silmä oikke ja kaks nurja - Kutomisesta ja vähän neulomisestakin. Salonen sanoo artikkelissaan, että suomen yleiskielessä voi sanoa kutovansa sukkaa (teksti kuvassa ylhäällä).

Tulin artikkelista niin iloiseksi. Täällä blogissanihan olen kutonut sukkaa sun muutakin jo ennenkin. Silti joka kerta, kun olen niin tehnyt, on korvaani kuulunut äidinkielenopettajan kuiske: "Yleiskielessä ei sukkaa kudota, vaan se neulotaan". Vaikka tuossa artikkelissa annetaan selkeä lupa vain sukan kutomiselle, aion tästä lähtien täällä blogissani kutoa myös lapasia, kaulaliinoja ja kenties jopa paitoja. Itse asiassa aion selvittää, että voinko myös muissa julkaisuissa kutoa muutakin kuin sukkaa ilman äidinkielenopettjan kuisketta korvissani.

Sitten on uuden vuoden lupauksen aika. Ensi vuonna pyrin suhtautumaan armollisemmin omiin ja myös muiden tekemiin virheisiin. Oletettavasti ompelen edelleen vinoon, jätän langanpätkiä päättelemättä, enkä noudata annettuja ohjeita. Hyvää uutta vuotta!

7 kommenttia:

 1. Minä taidan olla sitten kaksikielinen, sillä minä sekä kudon että neulon sukkaa! Mukavia vuoden lopputunteja ja uuden alkavia-

  VastaaPoista
 2. Hehheh...minäkin kudon puikoilla, mutta kudon myös kangaspuilla, joskus olen yrittänyt selventää tekotapaani "neulomalla" puikoilla... mutta minkä lapsena on oppinut... hämäläisenä siis kudon edelleenkin :D

  VastaaPoista
 3. Länsisuomalaissyntyisenä ja nyt pohjois-pohjalaisena olen aina kutonut sukkaa ja aina tulen näin tekemään. Kiva, että se on nyt virallisestikin mahdollista.

  VastaaPoista
 4. Aito siis olla taiteellinen kun et välitä kaikista säännöistä vaan teet mielesi mukaan.. tarkoitan niitä langanpäitä sun muita..

  VastaaPoista
 5. Henkilökohtaisesti neulon sukkani, mutta kutomalla tulee kyllä ihan yhtä hyviä! :) Uuden vuoden lupauksesi kuulostaa hyvältä - voisin itse kokeilla samaa.

  Idearikasta uutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Uuh, en tykkää tuosta Kielikellon jutusta! Vastustan muutosta! Olen juuri sellainen ope, joka kuiskuttaa neulomisesta kutomisen sijaan. Mutta kai se on tähän enemmistöpäätökseen tyydyttävä. Itse silti neulon edelleen. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille neulojille ja kutojille, jatketaan toimiamme entiseen malliin! Ja Maria: Minäkään en tykkää siitä, että kielioppisääntöjä pitää muuttaa sen takia, ettei kansa opi entisiä sääntöjä. Silti tykkään tästä sukan kutomisesta! ;-) Ihanaa uutta vuotta kaikille!

  VastaaPoista