sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Emalikorut 1

Viikonloppu meni tiiviisti ystävältäni joululahjaksi saamallani emalikorukurssilla.

Homma meni niin, että ensin sahasimme kuparilevystä haluamamme muotoisia kappaleita, porasimme niihin haluamiamme reikiä ja viilasimme ne kauttaaltaan. Sitten tohotimme nestekaasuliekillä kuparilätysköitämme, jotta niistä lähtisi jännitys ja lika. Sen jälkeen kupari hapotettiin liottamalla sitä sitruunahapossa. Sitten rapsutettiin metalliharjalla puhtaaksi. Tämän jälkeen oli vuorossa emalijauheen levitys siivilän läpi kappaleen päälle. Ja sitten sulatettiin emali kuparin pintaan noin 850-asteisessa uunissa.

Puuha oli oikein mielenkiintoista ja hauskaa. Aloitin homman yläkuvassa olevilla napeilla. Ne minä ostin opiettajalta valmiina pyörylöinä, jotka minun tarvitsi vain viilailla ja porailla. Näin pääsin testaamaan itse emalointihommaa nopeasti.

Perjantai-ilta meni siis harjoitteluhommissa. Lauantaina aloin tehdä tuttavuutta lehtisahan ja sen ohuenohuiden terien kanssa. 
Ensin syntyi värikäs kaulakoru.

Sitten sahasin kuparilevystä hevosen. Hevosen takajaloissa oli ensin voimakasta turvotusta, joten minun täytyi tehdä sille pieni leikkaus. Siinä yhteydessä pieneni myös hevosen takapuoli. Mutta väliäkö tuolla.
Poltto epäonnistui, mutta ihanasti. Siithän tuli kuin lasimaalaus. Hevosen seuraksi porailin reikiä ulko- ja kotimaan kolikoihin.
Siitä tuli Taalainmaa-riipus.

Sunnuntain emaloinneista seuraavassa jaksossa.

6 kommenttia:

 1. Tuo heppa on kerta kaikkiaan ihana. IHAAA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo hepparaukka on aika hellyttävä!

   Poista
 2. Heppa tosi ihana..ja nyt muistin että olen tehnyt vastaavia hurjan kauan sitten Kuopiossa olo aikanani. Minne nekin on joutuneet tässä muuttojen välissä.. Oli mahtavaa kun sai valmiin levyn ja näki värit ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emalikorut olivat varmaan muotia joskus 70-luvulla. Monet muistelevat tehneensä niitä aikoinaaan.

   Poista
 3. aaah!!! voi , tuo heppa jäi jotenkin ihan mielen päälle. ihana. ja napit. oih ja oih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule muuta, kuin emalikorukurssille siitä! :)

   Poista